Beltane, feest van licht en leven.

IMG 6889Op 1 mei wordt volgens Keltisch gebruik het vruchtbaarheidsfeest gevierd, het begin van de zomer. Het feest ter ere van Belenos, de god van leven en dood. Het staat in het teken van bloei en vruchtbaarheid. Dat kun je goed terugvinden in de natuur, alles begint weer uit te lopen en te bloeien. En je ziet veel jonge dieren, zoals vogeltjes en lammetjes geboren worden. 

 

Ziektebeelden van het Houtelement


vermoeide beerZiek worden gebeurt niet zomaar. Het is vaak een proces van vele jaren. Het begint met kleine seintjes van het lichaam, die vaak niet opgemerkt worden. En wanneer een stagnatie of verstoring (zeer) lang duurt kunnen er allerlei ziektebeelden zich gaan manifesteren. Deze ziektebeelden concentreren zich op de organen, functies en zintuigen van het lichaam die aan een element zijn gekoppeld. Emoties spelen daarin vaak een grote rol. 

HOUT element - LENTE (maart-april-mei)

lentebloesem
Voor ons is de lente het begin van groei, van de blaadjes en knoppen in de bomen, het leggen van een ei door de vogels. De zon die zijn warmte weer krijgt, maar ook de sneeuwbui die nog kan vallen. Het wordt weer langer licht en we hebben de behoefte om de ramen op te gooien en het huis schoon te maken, zodat de frisse wind door het huis kan gaan. Hout is het element van kracht die groei en verandering geeft.

Vijf elementenleer

vijf elementen logo

 

Al een aantal jaren ben ik me aan het verdiepen in de Vijf elementenleer. Ik kwam daar mee in aanraking door mijn opleiding tot Voetreflexplus-therapeut. Ik heb daarna meerdere opleidingen en trainingen gevolgd en er veel boeken over gelezen. Graag laat ik je kennis maken met de basis van de Vijf elementenleer en zal daar in volgende blogs verder over vertellen. Maar eerst een stukje basiskennis.

 

 

In de Chinese geneeskunde worden de Vijf elementen als vijf groeifasen gezien aan de hand van de vijf seizoenen. Ieder seizoen en element kent zijn eigen karakter. En alles staat weer in verband met yin of yang, de balans.

Sterrenhemel en karaktereigenschappen


IMG 4989Zelf ben ik heel erg gefascineerd door de sterrenhemel. Bij een heldere avondhemel zoek ik naast de maan ook altijd meteen naar de Poolster en de Grote Beer (steelpannetje). En wist je dat het lijkt alsof de Grote Beer om de Poolster heen draait. Maar in werkelijkheid draait de aarde in 1 dag om zijn as en staat de Poolster zo recht boven de Noordpool dat het lijkt of deze ster stilstaat en de andere sterren eromheen draaien.  De Poolster is de laatste ster van de Kleine Beer (kleine steelpannetje), en is verder minder goed zichtbaar als de Grote Beer. Vroeger gebruikte zeelieden de sterrenhemel om te zien waar ze waren.

De fasen van de Maan 

MaanIk denk dat we allemaal wel eens naar de maan hebben gekeken met een gevoel van ‘wauw, wat is de maan mooi’ of ‘wat staat die dichtbij’. Zelf vind ik de maan heel fascinerend. Hoe meer ik er over te weten kom, hoe interessanter ik de maan vind. Daarom wil ik jullie graag meenemen in een stukje kennis van de maan. 

Winterzonnewende, begin van de winter 


 Winter zonne wendeDe aarde heeft ongeveer 365 dagen nodig om rond de zon te draaien. De stand van de zon
geeft onze maanden, seizoenen en de dierenriemtekens. Begin van zomer en winter worden bepaald door de zonnewende. Op 21 december dit jaar is de winterwende, het is dan de kortste dag van het jaar op het Noordelijk halfrond. Het wordt ook wel midwinter genoemd. Het is het moment waarop de dagen weer langer worden. Deze dag wordt in veel landen gevierd met het feest van de terugkeer van het licht en het leven (Yule, Yoel, Lucia, Inti Raymi). 

 

Voeding

avocado spinazie soepWat is nu gezonde voeding? En hoe zorg je dat je het juiste eet dat goed voor je is? Je kunt het vanuit verschillende kanten bekijken. Belangrijk is dat je goed naar je eigen lichaam leert luisteren. Wat voelt goed als ik het eet, krijg ik er een goed gevuld gevoel van en geeft het me energie.

 

 

 

Voetreflex-plus massage: Wat houdt het in?

Blog foto voet organen

 

Masseren van de voeten is heerlijk ontspannend, maar voetreflex-plus massage is meer. Voetreflexologie heeft zowel een ontspannende als een therapeutische werking. Voetreflex-plus massages worden vanuit westers als oosters oogpunt benaderd. Met deze massage activeer je het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

Probeer eens met aandacht naar je voeten te gaan. Wat voel of zie je dan?  In onze voeten kan je elk orgaan van je lichaam terugvinden. Je kunt onze voeten in drie segmenten onderverdelen namelijk:

1. De bal van de voet samen met de tenen vertegenwoordigen alle organen van het hoofd tot onder de borst.
2. Het holle gedeelte van de voet vertegenwoordigt alle organen van de buik.
3. De hiel van de voet vertegenwoordigt alle organen van het bekken.

Bijgaande foto verduidelijkt dit nogmaals.

Tip :  Bent u druk en heeft u “veel aan uw hoofd”? Probeer deze ontspanningsgreep eens bij uzelf: Masseer je grote teen aan de onderzijde; doe dit door met je duim in opwaartse banen over de teen te gaan. Dit kan op beide voeten.

Succes!

Wil je kennismaken met voetreflexplus-massage, maak dan een afspraak voor een kennismakings-massage en heb je nog vragen, neem gerus contact met me op!

Met je aandacht naar je voeten. Wat voel of zie je dan?

ons breinAls we de voeten nader gaan bekijken, verschillen de linker- en rechtervoet van elkaar. Het verschil ontstaat vanuit onze hersenen. De linker hersenhelft stuurt processen aan die te maken hebben met concrete en bewuste zaken. De rechter hersenhelft stuurt processen aan die te maken hebben met onder- en onbewuste zaken.Ter hoogte van de nekwervels kruizen de zenuwbanen. Dit betekent dat de rechtervoet via zenuwprikkels vanuit de linker hersenhelft wordt aangestuurd. De linkervoet wordt vanuit de recht hersenhelft aangestuurd . 

Beide voeten hebben hierdoor hun eigen kenmerken. De linkervoet staat voor constitutie, onze vrouwelijke kant, gevoelsmatig, relationeel en het yin. De rechtervoet staat voor conditie, onze mannelijke kant, verstandelijk, praktisch en het yang. Daardoor kan een massage van de linker- en rechtervoet verschillen, zowel in uitwerking als ook in beleving/gevoel. Welke kant van jou is het meest dominant? Kun je dit voelen?

Wil je meer weten over voetreflexplus-massage, maak dan een afspraak voor een kennismakings-massage en heb je nog vragen, neem gerust contactmet me op!

Samenhang tussen je brein en je darmen

 

Hong Kong 0063Wist je dat wat je eet niet alleen invloed heeft op de darmen maar ook het brein? De meesten eten omdat ze honger hebben. Er zijn weinig mensen die denken dat het lichaam ‘gevoed’ moet worden. Ons brein vraagt veel energie, net zoals de darmen.

 

 

Yin en Yang: Wat je ervan moet weten?

Yin

Alle substanties hebben een Yin en Yang kant. Iets is niet absoluut Yin of absoluut Yang. Yin en Yang zijn tegenovergesteld, maar vullen ook elkaar aan. Yin en Yang gaan in elkaar over. Hoe dat precies zit leggen we hier uit.

 

 

Omelet -Element Hout

 

hout

Omelet met verse kruiden. Omelet voor ontbijt? Ik vond dit recept van Jutta Koehler zeer verfrissend en smaakvol. Het is een gerecht bedoeld om te eten in de lente; en voldoet aan de vijf elementen.  

 

 

De zomer is er!!!

 

Vuur

Zomer – Element Vuur.  Het Vuur Element staat voor zomer.  Ben jij een Vuur type?  Bij een vuur type horen de emoties vreugde, blijdschap, plezier maken, respect en levenslust. Diegene is helder van geest en zijn intuïtie is sterk.

 

 

Nazomer - Element Aarde

 

aarde

Het element Aarde speelt een rol tussen elk van de seizoenen. Het zorgt voor transformatie. Element Aarde zorgt voor transformatie van de herfst naar de winter, van winter naar de lente,en transformatie van de lente naar de zomer. 

 

 

 Herfst - Element Metaal

 

MetaalHet element Aarde zorgt voor 60% van de energie door het verwerken van de voeding die je tot je neemt. De overige 40% wordt door het element Metaal verzorgt door de ademhaling. 

 
cadeau geven

Wilt u iemand verrassen met een persoonlijk en bijzonder cadeau? Dan is een Pure Time Wellness cadeaubon precies wat u zoekt!

© 2024 All Rights Reserved PureTimeWellness, Netherlands