Nazomer - Element Aarde

 

aarde

Het element Aarde speelt een rol tussen elk van de seizoenen. Het zorgt voor transformatie. Element Aarde zorgt voor transformatie van de herfst naar de winter, van winter naar de lente,en transformatie van de lente naar de zomer. 

 

 

 

De twee organen die bij het element Aarde behoren zijn de milt (yin) en de maag (yang). Op Chinese wijze bezien hebben deze twee organen met de vertering mee te maken.  In het westen wordt er gesproken over voedingsstoffen, vitamine en mineralen. In het TCG wordt over zuiver en onzuiver gesproken.

Eigenschappen van een Aarde persoon zijn eerlijkheid, vlijtig, zich inspannen, betrouwbaar, behoedzaam, maar ook tobben. Een negatieve kant van een Aarde type is starheid, koppigheid. Net zoals de andere elementen heeft Aarde zijn eigen kenmerken; die zijn:

  • de smaak van aarde is zoet (bijvoorbeeld natuurlijke voedingsmiddelen die zoet smaken)
  •  de richting is centrum;
  • het seizoen is nazomer;
  • het klimaat is vochtig;
  •  het zintuig is de mond;
  • het weefsel is spieren;
  • de emotie is piekeren/tobben;
  • de kleur is oranje-geel.

Als je een Aarde mens bent, dan ben je “geaard”. Je staat met beiden voeten op de grond. Een Aarde mens zorgt graag voor anderen, en die zorg gaat uit naar mensen die het moeilijk hebben. Je hebt een gevoel van zekerheid. Je kan goed luisteren. Je geeft mensen een diep gevoel van geborgenheid en je hebt een groot sociaal netwerk. Een Aarde mens uit balans is dan is hij bemoeizuchtig (overdreven zorg) en dit wordt gezien als opdringerig en bazig. Hij/zij neemt te veel zorg op zich en dan wordt het allemaal te veel voor de Aarde mens (denk aan excestoestanden).

De milt wordt de baas van de spijsvertering benoemt. De milt haalt uit het voedsel de dagelijkse nahemelse energie (Gu Qi) en zo wordt het lichaam gevoed. De Gu Qi gaat ook naar de spieren en met name de spieren van de vier ledematen (sterke armen en benen). De milt zorgt voor de kwaliteit van het bloed. Als iemand blauwe plekken heeft, wijst dit op een zwakke milt.

De milt is belangrijk omdat het ons het vermogen geeft om te denken, te concentreren, te focussen en te onthouden. Emotioneel heeft de milt te maken met het goed kunnen zorgen van jezelf en je omgeving. Als de milt uit balans is, dan pieker je te veel of maak je je te veel zorgen.

De maag, volgens de TCG, heeft een sterke invloed op de vochthuishouding in het lichaam. De maag laat de Qi (energie) dalen. Het voedsel gaat naar de dunne darm. Hierdoor zorgt de maag dat het voedsel optimaal verteerd wordt.

Wil je kennismaken met voetreflexplus-massage, maak dan een afspraak voor een kennismakings-massage en heb je nog vragen neem dan gerust contact met mij op.

cadeau geven

Wilt u iemand verrassen met een persoonlijk en bijzonder cadeau? Dan is een Pure Time Wellness cadeaubon precies wat u zoekt!

© 2024 All Rights Reserved PureTimeWellness, Netherlands