Vijf elementenleer

vijf elementen logo

 

Al een aantal jaren ben ik me aan het verdiepen in de Vijf elementenleer. Ik kwam daar mee in aanraking door mijn opleiding tot Voetreflexplus-therapeut. Ik heb daarna meerdere opleidingen en trainingen gevolgd en er veel boeken over gelezen. Graag laat ik je kennis maken met de basis van de Vijf elementenleer en zal daar in volgende blogs verder over vertellen. Maar eerst een stukje basiskennis.

 

 

In de Chinese geneeskunde worden de Vijf elementen als vijf groeifasen gezien aan de hand van de vijf seizoenen. Ieder seizoen en element kent zijn eigen karakter. En alles staat weer in verband met yin of yang, de balans.

Element Hout (3,4)- yin beweegt naar yang-ochtend

Hout kennen we in 2 gradaties, zogenaamd jong hout en oud hout. Denk hierbij aan de natuur; het jonge kiempje en de stoere eik. Het seizoen wat bij het element Hout hoort is de lente. Het staat ook voor de jeugd. In de Chinese geneeskunde worden verschillende organen, zintuigen en lichaamsfuncties aan een element gekoppeld. Voor het element Hout zijn dit de organen en meridianen Lever (yin) en Galblaas (yang), ogen en oren(bij oorsuizen helle toon), spieren-pezen en wisselende krampachtige pijn. De emoties spelen per element een belangrijke rol, bij dit element zijn dat o.a. boosheid en woede, maar ook vriendelijkheid en vergevingsgezindheid. De smaak die bij het element hoort is zuur.

In de I Tjing praten we over trigram Donder (3) en trigram Wind (4), waaraan je weer karaktereigenschappen kunt koppelen. Maar hier later meer over.

Element Vuur (9)- yang- middag

Bij element Vuur hoort het seizoen, de zomer. Het staat ook voor volwassen zijn. Vuur heeft als enige 4 organen die aan dit element zijn gekoppeld, namelijk het Hart en Pericard (hartzakje) beiden Yin en de Driewarmer en Dunne darm beiden Yang. De driewarmer kennen wij niet zo goed in de Westerse wereld, het is geen fysiek orgaan. Het wordt wel de thermostaat van ons lichaam genoemd. De tong en de spraak horen bij dit element net als brandende pijn. De emoties die hier een rol spelen zijn o.a.; passievol, vreugdevol en enthousiast maar ook overmatige vreugde-plezier en ongeduld. De smaak is hartig, bitter. 

In de I Tjing praten we over trigram Vuur (9), ook weer met zijn eigen karaktereigenschappen.

Element Aarde (2,5,8)- neutraal- namiddag

Bij element Aarde hoort het seizoen, nazomer. Het staat ook voor midlife, midden in het leven staan. De organen die aan dit element zijn gekoppeld zijn Milt-pancreas (yin) en Maag (yang). De mond en smaak horen ook bij dit element net als doffe vermoeide pijn. 

De emoties zijn o.a. empathie, gastvrij, zorgzaam maar ook piekeren schaamte en jaloezie. De smaak is zoet.

In de I Tjing kent men Aarde (2), Centrum (5)-zonder trigram en Berg (8) als Aarde-typen. 

Element Metaal (6,7)- yang beweegt naar yin- avond

Bij element Metaal hoort het seizoen, herfst. Het staat ook voor ouderdom. 

De organen die bij dit element horen zijn Long(Yin) en Dikke darm, net als  reuk, de  huid en haar en de pijn is jeukende pijn en droog. De emoties zijn oa loslaten, eerlijkheid en wijsheid maar ook eenzaamheid, depressie en verdriet. De smaak bij het element is hartig, scherp. 

In de I Tjing horen de trigrammen Hemel( 6) en Meer (7) bij element Metaal. 

Element Water (1)- yin- nacht

Bij het element Water hoort het seizoen, winter. Het staat voor dood gaan en geboren worden. De organen die aan dit element gekoppeld zijn Nier (Yin) en Blaas (yang), oren en de pijn is dof zeurend. De emoties zijn o.a. zachtmoedig, alert, vertrouwen maar ook angst, paniek, nervositeit. De smaak bij het element is zout. 

In de I Tjing hoort het trigram Water (1) bij element Water

In de Chinese geneeskunde wordt er aan de hand van al deze koppelingen naar ziektebeelden gekeken en hoe deze bij disbalans kunnen worden opgelost. Ook op gebied van voeding wordt er naar de Vijf elementen gekeken. Een volgende keer zal ik het Element Hout , de Lente verder gaan uitdiepen, op het gebied van voeding, ziektebeelden en karaktereigenschappen. Wil je hierover meer informatie, neem dan gerust contact op. 

cadeau geven

Wilt u iemand verrassen met een persoonlijk en bijzonder cadeau? Dan is een Pure Time Wellness cadeaubon precies wat u zoekt!

© 2024 All Rights Reserved PureTimeWellness, Netherlands