Herfst - Element Metaal

 

MetaalHet element Aarde zorgt voor 60% van de energie door het verwerken van de voeding die je tot je neemt. De overige 40% wordt door het element Metaal verzorgt door de ademhaling. 

 
 

De lucht die je inademt wordt verwerkt door je Longen, deze zorgen dat wat nuttig is eruit gehaald wordt en dat wat niet nuttig is wordt afgevoerd. Voeding en ademhaling zijn onze brandstof! Na de zomer met yang-energie gaan we nu over naar de herfst met een yin-energie. De dagen worden korter, het wordt kouder en het wordt rustiger. De natuur neemt ook een stapje terug, na een periode van groeien en bloeien. Het wordt weer tijd om reserves op te gaan bouwen. De organen die bij metaal horen zijn Longen en Dikke darm. De longen nemen zuurstof op oor inademing, hierdoor kan energie(Qi) worden aangemaakt. De koolstofdioxide die hierdoor ontstaat verlaat het lichaam door uitademing.  De dikke darm zuivert het voedsel en haalt het vocht eruit. De onverteerbare voedselresten worden door de dikke darm uitgescheiden.Volgens de TCM is het weefsel wat gekoppeld is aan de Longen, de Huid. De huid wordt ook wel ons 2e ademhalingssysteem genoemd, omdat door de poriën zuurstof kan worden opgenomen en door zweten we afvalstoffen uitscheiden. Het zintuig dat bij dit element hoort is de Neus en heeft dus te maken met ruiken. Snotteren en chronische verkoudheid heeft dus te maken met een disbalans van de Longen, waardoor slijm en vocht blijven hangen en niet kunnen worden afgevoerd. 

De longenergie zorgt ook voor Wei Qi, de verdedigende energie die zorgt dat ons afweersysteem op peil blijft. Metaal energie staat ook in verband met (lichaams)haar en de stem. Is de stem zwak geeft dit een zwakke Longenergie aan. Het is dus belangrijk goed naar het lichaam te luisteren en je aan te passen aan de energie van deze periode. Yin staat voor rust en kalmte. Een periode om naar onszelf te kijken en lekker te cocoonen. Wil je kennismaken met voetreflexplus-massage, maak dan een afspraak voor een kennismakings-massageen heb je nog vragen neem dan gerust contact met mij op.

cadeau geven

Wilt u iemand verrassen met een persoonlijk en bijzonder cadeau? Dan is een Pure Time Wellness cadeaubon precies wat u zoekt!

© 2024 All Rights Reserved PureTimeWellness, Netherlands