Ziektebeelden van het Houtelement


vermoeide beerZiek worden gebeurt niet zomaar. Het is vaak een proces van vele jaren. Het begint met kleine seintjes van het lichaam, die vaak niet opgemerkt worden. En wanneer een stagnatie of verstoring (zeer) lang duurt kunnen er allerlei ziektebeelden zich gaan manifesteren. Deze ziektebeelden concentreren zich op de organen, functies en zintuigen van het lichaam die aan een element zijn gekoppeld. Emoties spelen daarin vaak een grote rol. 

Lever – yin orgaan

De lever zorgt voor de bloedhoeveelheid en kwaliteit en het stromen van de Qi (energie). Als er blokkade of stagnatie plaatst vindt kunnen de volgende ziektebeelden zich voor doen; bloedarmoede, futloosheid, gevoel van slapte, stress-tolerantie, depressie, snelle bewegingsuitputting, zwakke en onregelmatige menstruatie, hevige en langdurige bloedingen. Ook chronische vermoeidheid door stagnatie van levensenergie, je doet dingen die je innerlijk niet wilt of je wilt iets wat van buitenwereld niet mag. Verder is alcohol en drugmisbruik ook een ziektebeeld dat past binnen het houtelement. 

Galblaas – yang orgaan

Heup en bekkenklachten, ischiaspijn, spit, chronische spanning in de rugspieren zijn allemaal een disbalans van de galblaas. Net als migraine, weekendhoofdpijn, niet verdragen van vette voeding in combinatie met zoet en vet eten.

Spieren en pezen 

Spieren en pezen zorgen voor beweeglijkheid. Als dit uit balans is krijg je houterige stijve bewegingen. Als je geen zin hebt in bewegen of lichamelijke activiteit, heeft dit ook met de Hout-energie te maken. Gevolgen zijn te hoge spierspanning of juist spierzwakte, neuralgieën en reumatische aandoeningen. Door in een keurslijf te zitten of door je star op te stellen kan het lichaam ook verkrampen of verstijven.

Ogen en Oren

Aanwijzing van verstoring van het Hout-element kan ook gevolgen hebben voor de ogen. Dit geeft klachten als bijziendheid, kleurenblind zijn, netvliesontstekingen en andere oogaandoeningen maar ook pollen, griepvirussen en hooikoorts - jeukende/tranende ogen. Oorsuizen en dan met hoge toon hoort ook bij stagnatie van het Hout-element. 

Tot slot kun je ook aan de nagels van handen en voeten aflezen hoe het met de Hout-energie gesteld is. Verstoring van het houtelement kan ook verslechteren bij wind, wisselvallig weer, in de ochtend en in de lente.                                

De Hout-energie is het sterkst tussen 23 uur en 3 uur ’s nachts. 

Wat kun je er zelf aan doen?

Buiten bewegen versterkt de Hout-energie. Door lekker de natuur in te gaan, versterk je de Hout-energie. Je hebt ruimte en afwisseling nodig als een 'frisse wind'. Dansen, Kung Fu, Tai-chi en Qi Gong werken ook versterkend. 

Voeding die zuur smaak en/of groen is voedt het Houtelement. Door water te drinken of iets zuur te eten, kun je frustratie of een woede uitbarsting neutraliseren. Wil je jezelf goed voeden, eet voldoende groente en fruit van het seizoen. Niet alleen beter voor je lijf omdat er de juiste voedingstoffen voor dat moment in zitten, maar ook vaak betaalbaar. Kies het liefst voor biologische producten.

Lukt het je niet zelfstandig dan kan een voetreflexmassage je helpen om het houtelement te ondersteunen cq. te versterken, waardoor klachten kunnen verbeteren en het element weer in balans komt.

Zorg goed voor jezelf door een goede leefstijl, zodat je helemaal in je element bent!

cadeau geven

Wilt u iemand verrassen met een persoonlijk en bijzonder cadeau? Dan is een Pure Time Wellness cadeaubon precies wat u zoekt!

© 2024 All Rights Reserved PureTimeWellness, Netherlands