Beltane, feest van licht en leven.

IMG 6889Op 1 mei wordt volgens Keltisch gebruik het vruchtbaarheidsfeest gevierd, het begin van de zomer. Het feest ter ere van Belenos, de god van leven en dood. Het staat in het teken van bloei en vruchtbaarheid. Dat kun je goed terugvinden in de natuur, alles begint weer uit te lopen en te bloeien. En je ziet veel jonge dieren, zoals vogeltjes en lammetjes geboren worden. 

 

Traditioneel wordt er dan op het dorpsplein tussen de kerk en de herberg een meiboom geplant. De meiboom is een paal versierd met linten, vlaggetjes, strikken, bladeren en bloemen. De wijze van versieren verschilt per gebied. Dit gebeurt met verschillende soorten rituelen en vaak met muziek om de boze geesten en heksen te verjagen. Er wordt wel gezegd dat de mensen tijdens het feest om de meiboom dansen zo als de vlinders en andere insecten om de bloemen. De meiboom wordt wel gezien als de levensboom, het symbool van vruchtbaarheid.

Op de avond voor Beltane werden alle vuren gedoofd, het was de hele nacht volledig donker. In de ochtend wordt dan begonnen met de voorbereidingen van het heilig vuur, bestaande uit 9 heilige houtsoorten. In de avond worden de vuren aangestoken en het vee tussen de vuren gejaagd. Het vuur beschermt en zuivert iedereen en alles wat je dierbaar is een jaar lang. Het as wordt verstrooid over de akkers om de kracht ervan te laten uitwerken in de groei en bloei van het land. 

In de Keltische mythologie is het een magische dag waarop grenzen vervagen tussen de normale werkelijkheid en de zogenaamde andere wereld. Er kunnen dan allerlei wonderlijke dingen gebeuren.

Beltane is het begin van het lichte deel van het jaar en eindigt 1 november wanneer het Keltisch nieuwjaar gevierd wordt, het Samhain. 

In 2022 valt Beltane samen met de Nieuwe maan in Stier en de zonsverduistering. Helaas is de zonsverduistering niet in Nederland zichtbaar. Deze Nieuwe maan wordt ook wel Zwarte maan genoemd, omdat het de tweede Nieuwe maan in april is. 

Wil je weten over de maanfasen en maankalender, klik dan op de link.

cadeau geven

Wilt u iemand verrassen met een persoonlijk en bijzonder cadeau? Dan is een Pure Time Wellness cadeaubon precies wat u zoekt!

© 2024 All Rights Reserved PureTimeWellness, Netherlands